Home Kunst en Concertreis met Julia Philippens

Kunst & Concertcruise met
Julia Philippens & Friends

Verplaatst! Nieuwe data: 2 t/m 7 mei 2022

De artistieke invulling en de plaatsen waar we aanmeren worden zsm op deze website geplaatst.

Ga mee op een 6-daagse muzikale reis met Julia Philippens, klassiek en jazz violist, co-founder en artistiek leider van Fuse, de huisband van Podium Witteman. Julia Phillippens is een van de meest veelzijdige muzikanten van Nederland. We hebben Julia gevraagd om voor u een spannend programma samen te stellen met een diversiteit aan musici, klassiek maar ook improvisatie. U krijgt een inkijkje in het leven van de kunstenaars en heeft de gelegenheid om persoonlijk kennis te maken tijdens de cruise. U krijgt natuurlijk spectaculaire concerten van Julia met onder meer Fuse, Rosanne Philippens, en Xavi Torres.

In zes dagen varen wij door Nederland en België en zullen wij mooie plaatsen aandoen. We maken zeer spoedig de nieuwe vaarroute bekend. In alle plaatsen organiseren wij rondleidingen in spraakmakende musea en kunstlocaties. 

We varen op de MS Carmen volledig volgens de RIVM-richtlijnen zoals die in mei 2022 nog zullen gelden. 

Dagelijks programma

Dag 0: Zondag 22 augustus 2021 | Nijmegen

Voor diegenen die wat verder van Nijmegen vandaan komen, óf diegenen die de maandag rustig willen beginnen is het mogelijk om – tegen een kleine meerprijs – al op zondagavond in te schepen. 

Dag 1: Maandag 23 augustus 2021 | Nijmegen - Dordrecht

Op maandag schepen we in tussen 8:00 en 10:00 uur. Om 10:00 uur verlaten we Nijmegen en zetten we koers naar Dordrecht. Terwijl we varen geniet u van een lunch verzorgd door onze koks en wordt u welkom geheten door de kapitein, onze gastheren en dames en verzorgen we een introductie in het kunst- en concertprogramma deze week. Julia en onze reisleider zullen u kort introduceren in het weekprogramma.

Na de introductie meren we aan in de 800 jaar oude stad Dordrecht u kunt hier van boord voor een bezoek aan de stad, de Grote Kerk, het Huis van Gijn en het Dordrechts museum zijn een van die bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Vergeet vooral niet om een bezoek te doen aan het Dordrechts museum dat recentelijk een schilderij van J.M.W. Turner heeft aangekocht, de Rembrandt van Engeland.

In de avond wacht er een heerlijk diner op u en maakt u zich klaar voor het eerste concert op het schip met Julia Philippens en Xavi Torres. Pianist Xavi Torres is een gevestigde naam en staat bekend als een van de meest opvallende muzikanten uit de Spaanse en Europese scene. De jonge pianist heeft grootse samenwerkingen op zijn naam staan en vertelt zijn muzikaal verhaal met oog voor detail. 

Dag 2: Dinsdag 24 augustus 2021 | Rotterdam

Ontwaak op het schip en begin de dag met een geheel verzorgd warm en koud ontbijt. Na het ontbijt meren wij aan in Rotterdam en staat er een bezoek aan de kunsthal op de planning. Hier betreedt u het dierenrijk in de tentoonstelling ‘We Are Animals’ waar dierlijke creaties van ruim dertig kunstenaars samenkomen voor een indrukwekkend geheel.

In de middag meren we naast de roemruchte SS Rotterdam aan, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn dat in 1958 gedoopt werd door Koningin Juliana onder het oog van tienduizenden toeschouwers.

Het is op dat schip waar wij in het Theatre, misschien wel de meest passende omgeving, ons eigen exclusieve privé jazzconcert krijgen van Julia, Xavi Torres, Daniel van Dalen en Tobias Nijboer. U geniet niet alleen van een hele bijzondere omgeving, maar ook van het tweede deel van het bijzondere muzikale levensverhaal van Julia Philippens.

In de avond varen wij door de havenstad Rotterdam, de grootste zeehaven van Europa. Hiervandaan ervaart u de skyline van de wereldstad en ziet u het vanuit een ander perspectief. 

Dag 3: Woensdag 25 augustus 2021 | Antwerpen

Vandaag meren we aan in Antwerpen, België. Het aanmeren op zich is al een hele ervaring, dit gebeurt namelijk in de hippe wijk Eilandje, vlak bij het centrum van de stad waar vandaan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal al goed te zien is. Binnen tien minuten bevindt u zich in het bruisende en historische stadscentrum. Hier heeft u de tijd om de stad te verkennen en zullen we vervolgens de expositie van Shilpa Gupta genaamd ‘Today Will End’ in Muhka bezoeken. Met beeldhouwkunst, installaties, tekst en fotografie beeldt ze menselijke relaties en perceptie onderzoekt aan de hand van allerlei thema’s.

In de avond leunt u achterover of zit u op het puntje van uw stoel in het Felixpakhuis bij een exclusief concert van vioolzussen Julia en Rosanne Philippens met pianist Julien Brocal. Rosanne weet met haar klassieke vioolspel een meeslepend verhaal te vertellen en heeft ook grootse samenwerkingen gespeeld. Zo won ze ook het Nationaal Vioolconcours in 2009 en het Internationale Violin Wettbewerb Freiburg in 2014. Julien Brocal begon op de indrukwekkende leeftijd van 5 met pianospelen en reist nu dankzij meerdere leermeesters de hele wereld over om zijn pianospel ten gehore te brengen. Julia en Rosanne spelen zelden samen maar omdat deze reis het muzikale levensverhaal van Julia is hoort haar geliefde zus daar bij.

Dag 4: donderdag 26 augustus 2021 | Maastricht

In de ochtend maakt u zich rustig klaar voor de dag met een voortreffelijk ontbijt en zetten wij koers naar Maastricht. Hier meren wij rond het lunchuur aan kunt u vervolgens genieten van de heerlijke bourgondische stad Maastricht. Een stad met vele bezienswaardigheden. De kunstliefhebbers brengen een bezoek aan het Bonnefantenmuseum. We zullen hier de expositie van Berlinde de Bruijckere en Margaret Kilgallen bekijken. De indringende sculpturen van Berlinde de Bruyckere weten kracht te vinden in het meedogenloze. Het rauwe werk heeft een universele waarde waarmee ze tot de internationale top van hedendaagse kunstenaars behoort. Margaret Kilgallen’s ‘That’s where the beauty is’ laat de tentoonstellingsgeschiedenis van Kilgallen zien die de rode draad vormt en de complexiteit van haar werk naar voren laten komen.

In de avond verzamelen we ons bij de Sint Janskerk aan het Vrijthof in Maastricht voor een concert van Fuse, de veelzijdige band die is opgericht door Julia Philippens. Fuse neemt u mee op muzikale reis door klassieke muziek, jazz, volksmuziek én minimal music en staan garant voor een unieke ervaring.

Dag 5: vrijdag 27 augustus 2021 | Venlo

In de ochtend kunt u nog heerlijk genieten van Maastricht, shoppen in de chique boetiekjes, genieten van galerietjes, terrasjes en historische parken.

Deze dag varen we rond het lunchuur van Maastricht naar Venlo waar we rond het avonduur aankomen. Julia Philippens zal vandaag een concert op het dek van het schip geven en doet dit samen met The Rosenbergs. De Nederlandse Jazz band wordt ook wel de Masters of Swing genoemd en dat is niet geheel zonder reden. U zult onder de indruk raken vanaf de eerste noot door de virtuoze “Jazz Manouche”. Dit trio kenmerkt zich door opzwepende solo’s, swingende gitaren en baspartijen en een samenspel dat u nooit eerder heeft gehoord. Dit optreden is een ware traktatie voor uw oren én ogen. Zoals Julia zegt ‘dat laatste concert moet knallen!’.

Dag 6: zaterdag 28 augustus 2021 | Venlo-Nijmegen

Na alle culturele indrukken van de afgelopen dagen geniet u van het laatste, heerlijke ontbijt van deze cruise. Na de lunch meren wij rond 14:00 weer aan in Nijmegen waar u uw weg kunt vervolgen.